Staffien terveystilanne ja sairaudet
Terveysasioiden avoimuus ja tavoitteellinen jalostustyö
Kannatamme ehdotonta avoimuutta terveysasioissa sekä omistajien että yhteistyötä tekevien kasvattajien kanssa. Staffordshirenbullterrieri (staffi) on perusterve rotu, ja haluamme tehdä töitä sen säilyttämiseksi terveenä tulevaisuudessakin.
Kuten kaikilla roduilla, myös staffeilla esiintyy perinnöllisiä sairauksia ja heikkouksia. Näiden minimoimiseksi teemme pitkäjänteistä ja suunnitelmallista kasvatustyötä. Tutkimme huolellisesti sukuja ja pyrimme poistamaan jalostuksesta yksilöt, joilla on merkittäviä terveysongelmia. Samalla panostamme geneettisen monimuotoisuuden säilyttämiseen, mikä on tärkeää rodun elinvoimaisuuden kannalta.
Pentujen kehittyminen ja kasvattajan vastuu
Vaikka kasvattaja voi antaa pennuille mahdollisimman hyvät lähtökohdat pitkän tähtäimen suunnitelmilla sekä huolellisella ruokinnalla ja hoidolla, tuleva omistaja vaikuttaa suuresti koiran kehitykseen. Koiran aikuisiän ominaisuudet ja terveys ovat monen tekijän summa, joten jokaisen pennun omistajan tulee tiedostaa vastuunsa.
PEVISA-ohjelma ja jalostuksen tavoiteohjelma
Nykyinen staffien PEVISA-ohjelma (Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma) on voimassa 1.1.2025–31.12.2029. Sen mukaisesti pentueen vanhemmilta vaaditaan astutushetkellä viralliset lonkka-, kyynärkuvaus- ja silmätarkastuslausunnot. Poikkeuksena ovat ulkomaiset koirat, joilta ei vaadita PEVISA-tutkimuksia (nartulla tämä koskee yhtä pentuetta, uroksella kahta pentuetta).
Jalostuksen tavoiteohjelma on myös laadittu vuosille 2025–2029. Suosittelemme edellä mainittujen PEVISA-tutkimusten lisäksi tutkimaan polvet (vahvan takaliikkeen vuoksi) ja selän. Sekä polvi- että selkäongelmat voivat olla kivuliaita, joten sukurasitteet on hyvä tiedostaa jalostuksessa.
Lisäksi suosittelemme, että jalostukseen käytettävillä koirilla on voimassa olevien lonkka-, kyynär- , selkä-ja polvitutkimusten lisäksi tulos L-2-HGA/HC-terve.
Iho-ongelmat ja muut terveyshaasteet
Iho-ongelmat, epilepsia ja autoimmuunisairaudet eivät kuulu PEVISA-ohjelmaan, mutta niiden osalta on tärkeää perehtyä huolellisesti sukulinjoihin.
Iho-ongelmaisen koiran hoito vaatii usein pitkäjänteisyyttä ja oikeiden ratkaisujen löytämistä. Ylihoitamista tulee välttää, sillä se voi pahentaa tilannetta. Hyvälaatuinen, yksilölle sopiva ravinto on koiran hyvinvoinnin perusta. Joillakin koirilla esimerkiksi yksipuolinen ravinto, naudanliha, vehnä, kala tai säilöntäaineet voivat aiheuttaa iho-oireita ja/tai ruoansulatushäiriöitä.
Demodikoosi ja muut ihosairaudet
Sikaripunkki (Demodex Canis) elää normaalisti oireettomana koiran iholla. Nuorten koirien paikallinen demodikoosi paranee usein itsestään vastustuskyvyn kehittyessä. Yleistynyt demodikoosi on kuitenkin vakava tila, joka vaatii pitkäkestoista hoitoa. Tällaisia yksilöitä ei suositella jalostukseen.
Epilepsia
Epilepsia on monimuotoinen sairaus, jonka perinnöllisyysmekanismia tutkitaan aktiivisesti. Tällä hetkellä kasvattajien apuna ovat tiedot diagnosoiduista tapauksista, joita kerätään rodun terveyden edistämiseksi.
L-2-HGA (L-2-Hydroxyglutaric Aciduria) ja HC (HSF4, Hereditary Cataract)
L-2-HGA on keskushermostosairaus, johon on olemassa geenitesti. Testaaminen on mahdollistanut tämän sairauden lähes täydellisen poistamisen rodusta.
HC (HSF4, Hereditary Cataract) on perinnöllinen nuoruusiän harmaakaihi, jossa silmän linssin läpinäkyvyys häviää osittain tai kokonaan ja koira sokeutuu yleensä 2–4 ikävuoteen mennessä.
Näihin molempiin edellä mainittuihon sairauksiin löytyy GEENITESTIT. Geenitestillä on mahdollista selvittää kantaako koira sairautta, vaikka se olisi ilmiasultaan terve. Molemmat sairaudet periytyvät resessiivisesti eli sairastuakseen koira tarvitsee sairautta aiheuttavan geenin molemmilta vanhemmiltaan. Sairauden kantajan saa yhdistää vain geneettisesti terveen yksilön kanssa. Jalostukseen käytettävät koirat tulee DNA-testata tai vaihtoehtoisesti niiden tulee olla perimältään terveitä. Tämä geenitestillä selvitettävä HC (HSF4, Hereditary Cataract) on eri sairaus kuin silmäpeilauksella todettavat kaihin muodot.
IMHA (ent. AIHA 1.) – Immuuniväliteinen hemolyyttinen anemia koiralla
IMHA ja hemolyyttinen anemia staffeilla
Tällä hetkellä tiedossani on alle kymmenen tapausta hemolyyttisestä anemiasta (IMHA) staffeilla, joten kyseessä ei ole yleinen sairaus rodussamme.
Oireet ja taudin muodot
IMHA (immunologinen hemolyyttinen anemia) voi olla joko primaarinen (itsesyntyinen) tai sekundaarinen (toissijainen).
Primaarisessa IMHA:ssa immuunijärjestelmä toimii epänormaalisti ja hyökkää elimistön omia punasoluja vastaan. Oireet liittyvät pääasiassa anemiaan, ja niitä voivat olla:
- heikkous
- väsymys
- pyörtyily
- kuumeilu
- limakalvojen värimuutokset
- pahoinvointi
Sekundaarisessa IMHA:ssa esiintyy edellä mainittujen oireiden lisäksi perussairauden oireet, joka voi olla esimerkiksi:
- kasvainsairaus
- tulehdus
- loistartunta (esim. punkit)
- lääkityksen (kuten loishäädöt tai rokotukset) aiheuttama reaktio
- muu autoimmuunisairaus
Mahdolliset laukaisijat
IMHA:n taustalla voi olla useita tekijöitä, mutta joskus tarkkaa syytä ei pystytä selvittämään, jolloin tauti luokitellaan itsesyntyiseksi. Mahdollisia laukaisijoita voivat olla:
- hormonaaliset muutokset, kuten juoksu tai synnytys
- stressitilanteet
- tietyt lääkkeet ja rokotukset
Vaikka joidenkin lääkkeiden ja rokotusten epäillään aiheuttavan IMHA:ta, näitä yhteyksiä ei aina voida varmistaa. Siksi kasvattajien ja omistajien on tärkeää olla tietoisia mahdollisista riskeistä ja seurata koiran terveydentilaa erityisen tarkasti stressaavien tilanteiden jälkeen.
SILMÄSAIRAUDET
Staffeilla ilmenee pääasiallisesti silmätutkimuksissa terveiden lisäksi ylimääräisiä ripsiä ja jonkin verran PHTVL:ä, kataraktaa ja RD:tä. Staffeilla terveystilanne on silmien osalta hyvä.
LUUSTO- JA NIVELSAIRAUDET
Lonkkaniveldysplasia on monigeeninen sairaus, jonka esiintymiseen myös vaikuttavat ympäristötekijät. Pentuajan ruokinnalla ja liikunnalla on suuri merkitys koirasi tulevaisuuteen.
Lonkkanivelen kasvuhäiriössä voi esiintyä myös eriasteista nivelrikkoa löysyyden lisäksi.
Tilastotietoa lonkkatutkimustuloksista
Patellaluksaatio (Polvilumpion sijoiltaanmeno)
Sijoiltaanmeno on yleensä synnynnäinen tila, jossa lumpio pääsee luiskahtamaan urastaan. Tutkimusprosentti rodussamme on pieni ja sairaiden osuus harvinainen.
Tilastotietoa polviniveltutkimustuloksista
Kyynärnivelen kasvuhäiriö
Kyynärnivelen dysplasia (ED) on monitekijäinen sairaus, jonka periytymismekanismi ei ole täysin selvä. Se periytyy useiden geenien kautta, mutta myös ympäristötekijät, kuten ravinto, liikunta ja kasvunopeus, vaikuttavat merkittävästi sairauden kehittymiseen.
Perinnölliset tekijät ovat kuitenkin tärkein yksittäinen syy kyynärnivelen kasvuhäiriön synnyssä. Jalostuksessa on siksi tärkeää huomioida sukurasitteet ja käyttää ainoastaan terveiksi todettuja yksilöitä.
Staffien osalta kyynärnivelen tutkimusaste on tällä hetkellä noin kolmannes syntyneistä koirista. Tutkimusasteen nostaminen parantaisi mahdollisuuksia kartoittaa rodun tilaa ja vähentää kyynärnivelongelmia pitkäjänteisen jalostustyön avulla.
Tilastotietoa kyynärniveltutkimustuloksista
Ristisidevauriot
Polven ristisiteen vaurioituminen vauhdikkaasti liikkuvalla rodullamme on melko yleistä. Toisinaan kyseessä on rakenteellinen heikkous takajalkojen kulmauksissa ja rakennehan on tällöin perinnöllistä. Voimakkaat lihakset mahdollistavat pienen staffin tekemään äkillisiä liikkeitä, jolloin ristisiteet joutuvat kovalle rasitukselle.