Staffit mukana työelämässä

Kohta 10-vuotias Fiteck Oh Boy ”Diesel” muutti meille Fiteck Karamel ”Chilin” kaveriksi tammikuun alussa 2013. Alkuun kiersimme innokkaasti näyttelyitä Fiteck-porukan kanssa ja harrastimme monen montaa eri harrastusta. Jo 12-vuotias Chili asuu nykyisin siskoni luona ja vierailee meillä aina pieniä lomapätkiä.

Molemmat koirat ovat olleet vuorotellen mukanani työssä muistisairaiden vanhusten ympärivuorokautisen hoivan parissa. Staffin iloinen, avoin ja periksiantamaton luonne on ollut mieletön apu työssäni. Koirat eivät ole osoittaneet minkäänlaista arkuutta mihinkään apuvälineisiin, äkkinäisiin liikkeisiin tai huutoihin. Monet kerrat olemme Dieselin kanssa saaneet hätääntyneen muistisairaan rauhoittumaan. Puhumattomat vanhukset alkavat lähes poikkeuksetta jutustella Dieselille ja hellitellä sitä. Ruokapöydässä käy kädet tiuhaan pöydän alla kun pieni innokas Diesel on valmiina makupaloille. Diesel saa asukkaat liikkeelle heidän seuratessaan sen touhuja.

Vaikka staffi onkin hyvin vilkas ja voimakas, molemmat koirat ovat alusta saakka osanneet erottaa muistisairaat omaisista ja hoitajista. Se liikkuu yhteisössä vapaana ja osaa säädellä voimaansa asukkaiden parissa. Kertaakaan 12 vuoden aikana ne eivät ole hypänneet ketään vanhusta vasten, eikä niitä ole erikseen tarvinnut opettaa. Yövuoroissa Diesel havahtuu jo kauan ennen minua asukkaiden liikkumiseen ja saatamme eksyneitä vuoteeseen ja odotamme vierellä heidän kanssa, joilla uni ei meinaa tulla.

Diesel on meidän perheen ilopilleri ja aina valmiina toimintaan kuin toimintaan.

Lähihoitaja Tiia ja Diesel

Facebook
Twitter
LinkedIn