Staffi – koulutusohjaajan harrastuskaverina

Yhdeksän vuotias Fiteck Nightmare alias Luna on kaikkea muuta kun painajainen. Se on uskollinen kaveri, rauhallinen staffi, joka kuitenkin syttyy, kun lähdetään harrastamaan. ”Pentulaatikko” toiveena oli rauhallinen yksilö, koska Luna jakaa edelleen kodin dominoivan ja vilkkaan russelin kanssa. Lauman pieni, mutta pippurinen Dita, on jopa saattanut opettaa Lunaa koira-sosiaalisesti taitavaksi, koska hän ei turhasta huutele eikä röttelöi kylillä. Luna tulee toimeen todella monen eri koiran kanssa, joka ei välttämättä ole tyypillistä staffille. Eritoten Luna haluaa aina leikittää harrastusseurani teini-ikäisiä nuoria koiria, jostain kumman syystä ne vievät usein hänen huomionsa.

Luna on ensisijaisesti otettu agility harrastuskaveriksi, ja alusta saakka hän on halunnut tehdä töitä yhdessä kanssani, eikä hän häiriinny muista koirista tai jutusta. Häiriöitä kesken treenien on tehty vaikka mitä, mutta Lunan kupla säilyy. Tekemisen halu on mielestäni tärkeimpiä harrastuskoiran ominaisuuksia. Kentällä Luna on tunnollinen työmyyrä, joka tekee mitä pyydetään, ja korjailee parhaimmillaan omistajansa töppäyksiä radalla.

Valitettavasti kisakoiraa, Lunasta ei tullut, pilliherkkyyden vuoksi. Mutta kun koira on opetettu oppimaan, sen kanssa on helppo vaihtaa lajia, kuten meillä on nyt käymässä. Myös iän ja rodun raskaan rakenteen vuoksi alan pikkuhiljaa vaihtaamaan pääkoiraurheilujalajiksemme Rally-tokon. Se onkin käynyt todella helposti, koska opetettuja asioita on helppo soveltaa lajista toiseen, kuten erilaiset ”pyörähdykset” ja tokossa opetettu seuraaminen sekä käännökset ovat opin pohjana.

Monen eri rotuisen koiran kohdanneena ja kouluttaneena, voin kuitenkin todeta, että staffi ei välttämättä ole se nopein oppija, koska välillä voi vaan mennä hermot tai sitten namit on niin hyviä ettei apupalkkaajan kädessä olevista nameista viitsis millään luopua ja jatkaa rataa.

Lunassa ja staffeissa on kuitenkin parasta se, että ne on AINA hyvällä tuulella. Luna viihtyy kotona lämpimässä kainalossa, ja ylipäätä ihmisten parissa, joka on hyvin rotutyypillinen piirre. Mikään ei kuitenkaan ole tullut annettuna, vaan Lunan helppohoitoisuus ja hyväkäytöksisyys ovat koulutuksen perusta, joka on syytä antaa jokaiselle koiralle, jotta heidän on helpompi toimia meidän ihmisten maailmassa.

Koulutusohjaaja Emilia Risu & Luna

Facebook
Twitter
LinkedIn