Pentujen hoito-ohjeet

Pennut ovat kasvaneet perheen parissa koko pienen ikänsä. Päivittäin leikkineet lasten, koirien ja aikuisten kanssa, ulkona on käyty sään sen salliessa.
Emä aloittelee vieroitusta viiden viikon ikäisenä, joten pennut ovat valmiita lähtemään omiin koteihinsa 7 viikon ikäisinä.

Ruokailut

Koiran ruokinnasta on niin paljon erilaisia mielipiteitä, että on vaikea antaa enää yhtä ja oikeaa ohjetta. Meillä ollaan vannottu tiettyyn tapaan, josta alla seuraavasti. Pennut ovat kuitenkin yksilöitä, joten seuraa pentuasi ja sen hyvinvointia.

Pennut ovat ruokailleet meillä 4 kertaa päivässä, kotimaista  penturuokaa turvotettuna ja sekaan laitettu lihaa, raejuustoa ja kermaviiliä vaihdellen 50%+50% suhteella.
7 viikon ikäisinä söivät jo kuivaruokaa turvotettuna 50% ja lihaa 50%. Toisinaan kuivaruoka myös puolikuivana/kuivana, jotta hampaat pääsivät työskentelemään. Kannatamme Suomessa valmistettuja suomalaisista raaka-aineista tuotettuja ruoka-aineita, joissa hyvät ravintoarvot. 

Hyvän kasvun takaaminen ensimmäisen vuoden aikana on tärkeää ja siksi suosittelemme ruokkimaan samalla ruoalla kasvukauden, alkuun 3-4 kertaa päivässä ja sitten siirtymään kahteen kertaan. Muista pitää pentu sopivan hoikkana koko kasvuajan, koska lihavalla pennulla on suuri riski erilaisiin ongelmiin, mutta älä kuitenkaan päästä laihaksi, jolloin luut törröttäisivät.

Ruokailusta vielä sen verran, että ensimmäisen kasvuvuoden aikana sekä jälkeenkin suosittelemme papanoiden lisäksi syöttämään toki jotain luonnollista ravintoa, kuten lihaa/mahaa yms. Tämän lisäksi voit lisätä rypsi-, pellavasiemen- tai oliiviöljyä estämään ihon ja turkin kuivumista, mikäli tarpeen.

Papanat ovat kuitenkin se pääruoka, josta koira saa kaiken ravitsevan mitä se tarvitsee. Älä lisää ruokaan lisäravinteita, ellei kuivaruoka sitten ole 30/70 suhteella. 

Älä anna koiralle suklaata, viinirypäleitä tai ksylitolituotteita.

Raakaruokinta on nykyään nostanut suosiotaan ja suosittelenkin siihen tutustumista kunnolla. Raakaruokinta on alkuun haastava tapa ruokkia koiraa ja en suosittele sitä, mikäli siihen ei ole tarpeeksi aikaa perehtyä. Väärä ruokinta voi aiheuttaa kasvavalle pennulle vakaviakin ongelmia. Tästä syystä emme suosittele aloittavan ennen kahden vuoden ikää, elleivät ruokintasuunnitelma ja -seuranta ole sitten osaavissa käsissä.

Älä siis ruokinnalla yritä “kasvattaa” koiraasi aikuiseksi liian nopeasti. Fiteck staffit ovat jalostusvalinnoilla pyritty hitaasti kehittyviksi ja ovat toivomamme mukaan ns. valmiita vasta n. 3 vuoden iässä. Jalostusvalinnoilla pyrimme pitämään staffin terrierimäisen joustavuuden, jota rodun kotimaassakin vaalitaan. Tällä tavoittelemme koirallesi pitkää ja tervettä ikää. 

Rokotukset ja madotukset

Selvitä rokotus- ja madotusohjelma omalta eläinlääkäriltä pennullesi heidän käyttämän rokotuksen valmisteyhteenvedon mukaisesti ja toimi sen mukaan.

Tarpeita pennulle kotiin

Kun pentu saapuu uuteen kotiin, on huolehdittava hänelle oma peti- ja ruokailupaikka. Molemmat mieluummin rauhalliselta paikalta. Peti kannattaa sijoittaa kuitenkin niin, että koira näkee ihmisensä myös sieltä. Peti on hyvä olla sellainen mistä ei irtoa mitään, jos pentu innostuu sitä repimään. Voit myös rakentaa pennulle esim. pehmeään näyttelyhäkkiin oman ”majan”. Koirat usein pitävät katetusta pesäpaikasta, jossa saavat turvallisen ja rauhallisen paikan.

Ruokakipoiksi ovat teräkset tai posliiniset parhaita. Niitä ei saa kaluttua ja ne ovat hygieenisempiä kuin muoviset.

Remmiksi sopii alkuun pennulle sentin levyinen nylon näyttelyremmi tai kapea panta-remmisetti. Suosimme käytettäväksi leveää pantaa tai valjaita myöhemmin, jotta niskaan ei tule liikaa rasitusta nykimisestä. Valjaiden osalta oikea istuvuus on tärkeää (ei saa häiritä etuliikkeitä, eikä myöskään muuttaa selkälinjan asentoa). Näyttelyihin tietysti staffien omat pannat ja remmit, joita saa netistä tilattua. Kynsisakset ja muovinen suka ovat myös tarpeelliset.

Parasta kaluamiseen ovat pururullat, jossa ruskea nahka on rullattuna tiiviiksi.

Kotiin

Pentu voi alkuun olla ”varauksellinen”, joten ole sen turvana ja tukena. Älä jätä pentua pariin päivään pitkiksi ajoiksi yksin kotiin. Tämän jälkeen aloita määrätietoisesti harjoittelu yksin oloon.

Jättäessäsi pennun yksin, niin rajaa sille pentuaitauksella, kompostiaidalla tai lapsiportilla pienempi tila, jotta pieni pentu ei joudu hallitsemaan liian isoa tilaa ja ahdistumaan siitä.

Katso ettei pentu pääse sähköjohtoihin, ne ovat jostain kumman syystä pentujen mielestä mielenkiintoisia.

Myös kaikki mahdollinen pieni, mikä lojuu lattialla, on pennun mielestä syötävää, mutta se onkin jopa kuolettavaa pennulle/koiralle. Tarjoa pennulle aina oma lelu, kun kiellät sitä koskemasta kiellettyihin tavaroihin.

Ulkoilu

Pentua voi alkaa pikkuhiljaa totuttelemaan ulkoiluun. Älä anna tavata vieraita koiria, äläkä päästä haistelemaan ulosteita. Etsi kuitenkin sinulle tuttuja ja pennulle turvallisia koirakontakteja, jotta pentu saa kontaktiharjoituksia muiden koirien kanssa heti pienestä pitäen.

Vasta kaksiviikkoa (4,5 kuukautta vanhana) tehosterokotteen jälkeen on rokotukset niin sanotusti täysin kunnossa. Tällöin voi jo huoletta kulkea muidenkin koirien kanssa.

Pentuajan tapakoulutus

Pennut ovat alustavasti opetettu sanomalehdelle tekemään tarpeitaan.

Aina kun pentu herää, se pissaa. Joten huolehdi, että sanomalehteä on lähellä tai ota pentu syliin ja vie se ulos. Myös ruokailun jälkeen tulee usein hätä. Älä toru koiraa kun se pissaa väärään paikkaan, vaan kehu kun se tekee oikeaan paikkaan.

Opeta pennulle leikin varjolla luoksetulo, istuminen, seisominen yms. Muista kehua ja palkita.

Ilmoittaudu alueesi pentukoulutukseen saadaksesi apua. Näin saat koirastasi sosiaalisen, kun se pienestä pitäen tottuu muihin koiriin ja toimintaan koirien kanssa.

Pyri kieltämään staffiasi hyppimästä alle vuoden ikäisenä, vaikka se on kivan näköistä ja staffi tykkää siitä. Alle vuoden ikäisellä koiralla on luusto/nivelet vielä niin heikkoja, ettei se kestä sellaista rasitusta ja vanhemmalla iällä se voi kostautua ontumisena.

Älä myöskään tee pitkiä juoksulenkkejä alle vuoden ikäisen koiran kanssa kovalla alustalla. Niitä sitten kyllä kerkeät tekemään myöhemminkin. Runsas monipuolinen ulkoilu erilaisissa maastoissa (metsät, pellot, kävelytiet) tekee hyvää koiran kehittyvälle motoriikalle, lihaksistolle ja nivelille kasvuvaiheessa.

Harrastukset

Agilityä (esteet) EI saa aloittaa staffin kanssa ennen 1,5 vuoden ikää. Etupainoisen rodun yksilöt eivät kestä kasvuvaiheessa sellaista rasitusta mitä ääriliikeistä ja hypyistä tulee. Hyppimiset, laskeutumiset ja ääriliikkeet (käännökset) voivat aiheuttaa kasvuvaiheessa staffille pysyviä kiputiloja ja ontumista.

Tokosta (tottelevaisuus) staffit pitävät ja sille puolelle kannattaa jo pentuna suuntautua, jotta pääsee aloittamaan yhdessä harrastamisen.

Powerdog ja taakanveto puolelle Fiteck-staffeja ei myydä. Ne ovat lajeja, jota ei tarvita tällaiselle ”sata-lasissa” rodulle. Mikäli haluat keskustella lajeista, niin soita ihmeessä, niin keskustelen mielelläni tästä lisää.

Staffin hoito

Leikkaa koiran kynnet viikoittain, niin saat ne pysymään lyhkäisinä. Kun kerran päästät ne pitkiksi, niin ne on sitten vaikeampi saada lyhkäiseksi. Pitkät kynnet voivat aiheuttaa ranteisiin virheasentoja ja rasituskipua.

Pentujen hampaat vaihtuvat noin 4 kuukauden iässä.

Tarkkaile pennun hampaiden vaihtumista ja jos huomaat, että kulmahampaat eivät ole irronneet kun jo uudet puskevat esiin puolessa välissä vanhaa hammasta, niin ota ensin yhteys meihin ja pohditaan mahdollista poistoa.

Jos huomaat korvissa vaikkua, putsaa korvat tarvittaessa esim. Epi-Oticilla, jota saa eläinlääkäreiltä ja eläinkaupoista. Jos korva on punoittava ja koira raapii korvaansa, ota yhteys eläinlääkäriin. Korvassa voi olla korvapunkkeja, hiivatulehdus tai jokin muu tulehdus.

Hampaiden vaihtumisen aikaan korvat voivat nousta pystyyn, tällöin korvat voi teipata jos haluaa. Voit ottaa meihin yhteyttä, jos tarvitset teippausapua.

Mikäli pennullesi/koirallesi tulee vatsatauti, joka ilmenee ripulina tai oksentamisena, niin huolehdi vedensaannista, sekä lisäravinteista esim. Nutri Plus. Tehobaktilla ja miedolla ravinnolla esimerkiksi saat taas vatsan toiminnan tasapainoon.

Metsälenkeillä voi tulla haavaumia vatsanaluseen jotka alkavat punoittamaan, niin pese desinfioivalla shampoolla (Hexocil, Solheds, Vetriderm, Virbac, TeaTree-shampoo) siinä tapauksessa. Staffia ei tarvitse pestä normaalisti kuin pari kertaa vuodessa. Eläinkaupoista löytyy erilaisia öljypohjaisia shampoita, jotka eivät kuivata koiran ihoa.

Muista noudattaa eläinsuojelulakia!

Älä koskaan jätä koiraasi kuumaan autoon, ei edes kun ikkuna on auki.

Älä myöskään ulos kylmällä.

Koiraa on ulkoilutettava ainakin kolme kertaa päivässä.

Älä kytke koiraasi juoksunaruun, vaan aitaa alue ja vahdi koiraasi, ettei se karkaa.

Älä jätä staffia yksin mihinkään yleiselle paikalle esim. kaupan eteen. Staffi on rotuna kiinnostava koirananastajille.

Koiratoimintaa

Kennelliittoon kannattaa liittyä jäseneksi ja rotujärjestöön olemme teidät jo ilmoittaneet. Näiden jäsenlehdistä ja kotisivuilta saat koirista kertovaa ajankohtaista tietoa.

www.staffordshirenbullterrieriyhdistys.fi

www.kennelliitto.fi

Lopuksi

Yritämme mahdollisuuksien mukaan järjestää yhteisiä tapaamisia ja koulutuksia. Terveystutkimuksen (polvet, lonkat, kyynärpäät, silmät, geenitestit) järjestämme joukkotarkastuksena, kun pentu on päässyt n. kahden vuoden ikään.

Näyttely- ja tapakoulutusta järjestämme kuukausittain tarvittaessa, mutta palataan siihen kun pikkuiset ovat kasvaneet hiukan. Kotona kannattaa harjoitella hampaiden ja kiveksien katsomista sekä seisomista, vaikka ei koskaan näyttelyihin haluaisikaan. Tämä esim. on eläinlääkärikäyntejä varten hyvä oppia helpottaakseen siellä.

Mielellämme haluamme kuvia pennuista ja kuulla kuinka Teillä menee, ja jos tulee jotain kysyttävää, niin eikun soittamaan tai meilailemaan. Oli sitten yö tai päivä, niin autamme mielellämme jos voimme.

Muista positiivisuus Fiteck-staffin kanssa harrastuksissa, kannusta ja onnittele myös muita kanssakilpailijoita!

Muistakaa, että niin monta kun on koiraihmistä, on myös oppia koirankasvatuksessa. Kuunnelkaa ihmisiä, tässäkin pärjää selvällä maalaisjärjellä.

Nämä opit mitä olemme kertoneet, olemme itse todenneet ajan kanssa toimiviksi, mutta on varmasti paljon muitakin hyviä tapoja.

Ole kuitenkin koirasi kanssa looginen, se mitä ei tänään saa tehdä, niin ei koskaan!!

Onnea uuden staffin omistaja, olet löytänyt itsellesi hurmaavan perheenjäsenen!